Huden producerar talg

september 21st, 2013

Talgkörtlarna sitter i övre delen av huden och ofta i hårsäcksmynningen, som avsöndrar fett (talg) i syfte att hålla huden mjuk, smidig och vattenavvisande. Talgen innehåller även ämnen som hindrar eller försämrar tillväxt av bakterier.

Det finns flest talgkörtlar i ansiktet och speciellt i pannan, mitt på bröstet, på ryggens mellersta del och i hårbotten. När körtlarna sätts igen, som en talgpropp, bildas finnar när den nedre delen av talgkörteln blir inflammerar eller irriterad vilket oftast sker i puberteten när produktionen är som störst. Talgkörtlarna finns i läderhuden på alla djur. Körtlarna kommer ut högt upp i hårsäckarna eller direkt under hudens yta. Talgkörtlarnas sekret innehåller mycket fett. Sekretet följer med hårstråna upp till hudytan och gör den mjuk, smidig och vattenavvisande. Körtlarnas sekret innehåller ämnen som motverkar bakterietillväxt och fångar upp partiklar som annars riskerar att tränga ner i huden.

Det finns flest talgkörtlar i ansiktet, nacken och hårbotten, mitt på bröstet och på ryggen. Produktionen av talg är störst under puberteten och stimuleras av manligt könshormon. Finnar beror på att talgkörtelns mynning proppas igen av talg och den nedre delen talgkörteln blir inflammerad.